Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Hegedűs Brigitta – Csörgőlabda sikerek

2024. július 26., 17:05
Ismerd meg a csörgőlabda sportágat és Hegedűs Brigittát, a Miskolci Egyetem látássérült hallgatóját – most Európa-bajnokságra készül!
Brigivel beszélgettünk az esemény felkészülése előtt, ismerjétek meg és szurkoljunk együtt a csapatnak!

Ismerd meg a csörgőlabda sportágat és Hegedűs Brigittát, a Miskolci Egyetem látássérült hallgatóját – most Európa-bajnokságra készül!

Hegedűs Brigitta a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán végzi jogász tanulmányait, de ezúttal sportkarrierjéről mesélt nekünk.

“A csörgőlabda sportot 2018 óta űzöm. 2019-ben tartottam egy kis szünetet, a COVID után kezdtem el újra játszani, és csatlakoztam a női válogatotthoz.”

Ha valaki számára esetleg újdonság a sportág, a csörgőlabda gyökere a II. világháborúba, Németországba nyúlik vissza, ahol eredetileg a hadirokkantak rehabilitációjának eleme volt. Európában hamar elterjedt, versenysporttá vált. 1976-ban a torontói paralimpián került először a versenyprogramba, a következő években pedig európai játékokat és világbajnokságot is rendeztek.

A csörgőlabda szabályai szerint egyszerre 6 játékos van a pályán, céljuk a labdát az ellenfél kapujába gurítani. Minden versenyző fekete szemüveget visel, hogy egyenlő eséllyel induljanak a különböző látássérültségi fokú sportolók. A labdában csörgők vannak elhelyezve, amelyek hangjának segítségével tájékozódnak annak helyzetéről – ennek megfelelően a meccs közben néma csend van, hogy koncentrálni és időben reagálni tudjanak. Egy meccs kétszer 10 perces. A játékosok a 9 méter széles kapu előtti szakaszon helyezkednek el térdelő/guggoló pozícióban úgy, hogy amikor az ellenfél arra gurít, lehetőleg úgy vetődjenek oldalra, hogy a labda ne a kapuba érkezzen. Egy jól sikerült lövés akár 75 km/h sebességgel is haladhat.

Brigitta a női válogatottal jelenleg az Európa Bajnokságra készül. Heti két alkalommal tartanak erőnléti edzést, havonta egyszer pedig a labdatechnikára koncentrálnak egy-egy három napos edzőtáborban Keszthelyen.

„Az edzések alatt tanuljuk meg azt, hogy hogyan tudunk közösen, együtt csapatban játszani, egymásra figyelni és egymásnak segíteni a pályán. A játékban 3v3 felállásban játszunk, tehát egyszerre három játékosunk van a pályán – muszáj egymással kommunikálni, mivel letakart szemmel játsszuk ezt a játékot. Csak hang alapján tudjuk megállapítani, hogy vajon hova fog érkezni a labda és melyik irányból.”

Olaszországban, az Európa-bajnokságon június 1-4. között napi két meccset is játszik a magyar válogatott. Brigi nagy örömére szolgál, hogy magával viheti Artúrt, a vakvezető kutyávját a Paralimpiai Bizottság engedélyével. A meccseket online is lehet majd követni, az EB Facebook oldalán (https://www.facebook.com/goalballeuropeanchampionshipb)

Sok sikert kívánunk a csapatnak, szurkoljunk együtt!